View unanswered posts | View active topics It is currently Fri Feb 22, 2019 8:41 pm



Reply to topic  [ 7 posts ] 
 GMC-300 CPM Changes With Speaker On/Off 
Author Message

Joined: Sun Aug 25, 2013 5:17 pm
Posts: 1
I've noticed on my New model GMC-300 the CPM Changes With Speaker On/Off Setting. I'm not moving the unit from the source, and I can repeat this constantly.
The CPM reads Higher with the speaker on, which is confusing because if the speaker drained a lot of power it would the CPM would be lower right?
The backlight has no effect on this, neither does running it off of ac power, it still reads higher with the speaker on.
For instance:
3000 CPM Speaker Off
4500 CPM Speaker On
I made a video of it doing this.
www.youtube.com/watch?v=EM99j8YBOho


Sat Aug 31, 2013 3:21 am
Profile
User avatar

Joined: Sun Aug 25, 2013 8:13 pm
Posts: 69
Location: New Mexico
Hi DAN!!! Still no luck with the readings on your geiger? Did you ask ZLM about sending it in for repair or exchange?


Sat Aug 31, 2013 10:18 am
Profile
Moderator
User avatar

Joined: Mon Jan 28, 2013 7:40 pm
Posts: 2832
Location: Illinois
Dan30Cal wrote:
I've noticed on my New model GMC-300 the CPM Changes With Speaker On/Off Setting. I'm not moving the unit from the source, and I can repeat this constantly.
The CPM reads Higher with the speaker on, which is confusing because if the speaker drained a lot of power it would the CPM would be lower right?
The backlight has no effect on this, neither does running it off of ac power, it still reads higher with the speaker on.
For instance:
3000 CPM Speaker Off
4500 CPM Speaker On
I made a video of it doing this.
http://www.youtube.com/watch?v=EM99j8YBOho


I watched the video, but the unit was still rising when you turned the speaker on. Any chance that you could make another video? I own a GMC-300 just like yours and I also own fiestaware like you. The sample I used to test and my GMC-300 would not act as you described. I tested it with the speaker on/off and also with the alarm on/off. Remember that the fiestaware will on it's own go up and down in CPM so you can't use an exact number but rather a range.

_________________
MY OUTSIDE RADIATION MONITORING STATION:
South Beloit, Illinois - GMC200 Outside on HEPA air purifier, ground level, facing West.
http://netc.com/chart/view.php?n=1%3AEB5A139C


Sat Aug 31, 2013 11:38 am
Profile

Joined: Tue Dec 23, 2014 6:47 am
Posts: 1
I'm in the basement where my monitoring shack is for various sensors. The outside is about 6 feet from my PC's and trying to see how I can get one of my GMC-200 units out there instead of down here for better readings. Just didn't know the sensitivity of the data line going to the unit and if it was possible to either extend the audio cable part or the USB part with an extension. Longest it would be is ~10 feet. Then I could mount the unit to the side of the house and enclose it from the elements... hoping others over the next few days can chime in... thanks

_________________
You can check out our latest 220-801 and testking exams written by our VCP550 to help you pass Pass4-sure.You can also purchase mines.edu. Our northwood is simply excellent in quality.


Tue Dec 23, 2014 6:53 am
Profile
Site Admin
User avatar

Joined: Mon Jan 28, 2013 6:51 pm
Posts: 743
Location: Arkansas
Use a usb cable for the gmc 200, it is good to put it outside, pUt it in a plastic bag.


Tue Dec 23, 2014 9:15 am
Profile
User avatar

Joined: Mon Sep 02, 2013 9:48 am
Posts: 74
Location: Massachusetts
If Kathi is still out here and I know this post is old, but I too have 2 of these. Mine is mounted outside in one of them solar radiation shields they use for temp/hum sensors. Its 15 feet from my shack in the basement. What I did was purchase a 20 foot stereo M/M cable, and extended the power lead that much as well. I just cut the wire here in the shack area, and spliced in a 15 foot section. Been out there now for 2 winters and running great.

_________________
Tyngsboro,Mass. Station: TYNGS3


Mon Jan 19, 2015 6:48 pm
Profile
Moderator
User avatar

Joined: Mon Jan 28, 2013 7:40 pm
Posts: 2832
Location: Illinois
skybug wrote:
If Kathi is still out here and I know this post is old, but I too have 2 of these. Mine is mounted outside in one of them solar radiation shields they use for temp/hum sensors. Its 15 feet from my shack in the basement. What I did was purchase a 20 foot stereo M/M cable, and extended the power lead that much as well. I just cut the wire here in the shack area, and spliced in a 15 foot section. Been out there now for 2 winters and running great.


Thanks for the update.

_________________
MY OUTSIDE RADIATION MONITORING STATION:
South Beloit, Illinois - GMC200 Outside on HEPA air purifier, ground level, facing West.
http://netc.com/chart/view.php?n=1%3AEB5A139C


Tue Jan 20, 2015 12:49 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by STSoftware.